Thomas More - Campus Geel – Nog tot vrijdag 25 augustus. WiWeTeR (lees: Wie Weet Er) staat voor Wiskunde, Wetenschap, Techniek en ondeRnemen. Dit project van de Lerarenopleiding van de Thomas More-hogeschool brengt kinderen op een interactieve en uitdagende manier met wetenschap en techniek in contact. Vanaf september kunnen kinderen op woensdagmiddag doe-sessies volgen in de WiWeTeR-academies.

Nog tot vrijdag komen op de Geelse campus van de hogeschool veertig kinderen naar een WiWeTeR-kamp.Ze leren er deze week omgaan met vijf verschillende technische en wetenschappelijke vakgebieden en combineren een halve dag wetenschap met een halve dag sport. Drones bouwen, programmeren met microcontrollers, de braakballen en veren van een Oehoe ontleden, motoren demonteren,... het staat allemaal op het programma.

WiWeTeR-academies

Kinderen zijn geboeid door wetenschap en techniek, maar ze verliezen snel hun interesse. Daar willen Erwin Van de Put en An Conings, docenten van de lerarenopleiding van Thomas More iets aan doen. Met WiWeTeR-academies maken ze leergierige kinderen op een interactieve manier wegwijs in wetenschap, wiskunde en techniek. Vanaf september kunnen kinderen uit de derde graad van het lager onderwijs op woensdagmiddag doe-sessies van twee uur volgen. Het maakt hen warm voor het STEM-onderwijs (Science, Technology, Engineering en Mathematics) dat in het secundair onderwijs meer en meer ingeburgerd geraakt.

"De naam WiWeTeR verwijst naar de verschillende disciplines die in de academie aan bod komen", zegt Erwin Van de Put. "We vertrekken telkens van een vraag: wie weet er waarom een spin niet aan haar eigen web kleeft? Wie weet er hoe je dierensporen kunt volgen? De sessies zijn wetenschappelijk onderbouwd, zodat de kinderen probleemoplossend leren werken".

"Momenteel hebben we een dertigtal locaties vastgelegd, goed voor telkens vijftien deelnemers. We houden de groepen bewust klein. De kinderen moeten immers zelf boren, zagen, meten en denken. Met een groep van vijftien leerlingen is er voldoende begeleiding mogelijk. Voor die begeleiding zorgen docenten en studenten van de lerarenopleiding van Thomas More."

WiWeTeR-kamp in Geel: Oehoes, motoren demonteren, drones bouwen,...

Als voorbereiding op de WiWeTeR-academies organiseert Thomas More deze week een WiWeTeR-kamp, in samenwerking met de sportdienst van Geel. Kinderen van 10 tot 12 jaar leren op de campus in Geel omgaan met vijf verschillende technische en wetenschappelijke vakgebieden. Gisteren leerden de jongens en de meisjes planten vermeerderen. Vandaag onderzoeken ze braakballen en veren van een Oehoe. Woensdag zijn ze autotechnoloog. Collega Mark Pecqueur (autotechnologie, Campus De Nayer) leert hen dan een paar verbrandingsmotoren kennen. Dat doet hij door met de kinderen de motoren te demonteren en ze daarna terug in mekaar te zetten. Op donderdag worden de kinderen wegwijs gemaakt in het programmeren met arduino's, kleine microcontrollers. Ze leren elektronische schakelingen maken en programmeren de lichten van een (speelgoed)overweg. Op vrijdag tenslotte maken de kinderen met lego een eigen drone met vier schroeven en die moeten allemaal de lucht in kunnen gaan.

Docenten en studenten van de lerarenopleidingen van Thomas More van Vorselaar, Turnhout en Mechelen werken voor dit WiWeTeR-kamp samen met docenten van verschillende campussen van Thomas More en met de lesgevers van de sportdienst van Geel, die de kinderen elke dag een halve dag sport aanbieden.

Misschien komt u graag eens kijken

Dat kan zowel in de voormiddag als in de namiddag (09.15 tot 16 uur). De kinderen zijn voor het kamp in twee groepen verdeeld: een groep is in de voormiddag met wetenschap bezig, de andere doet aan sport. In de namiddag zijn de rollen omgedraaid.

U maakt best een afspraak met collega Erwin Van de Put, die u graag te woord staat. 0477 99 37 37

Meer info over WiWeTeR

www.wiweter.be